Kako se pravilno rade zgibovi?

Kako pravilno napraviti zgib? Zgib je fizička vježba kojom rukama dižemo i spuštamo cijelo tijelo. Kompletna težina tijela je na rukama. Rukama se držimo za šipku ili nešto drugo tako da nam tijelo visi. Rukama se dižemo i spuštamo. 

zgibovi zgib

Položaj ruku

Ruke treba da budu postavljene tako da budu malo šire od širine ramena. Ova širina ruku je idealna jer tako ravnomjeno utiču mišići ruku, prsta i leđa. Šake mogu da budu u dva položaja: prema licu i od lica. Koji položaj odabrati zavisi od toga kako vam je lakše raditi.

Položaj tijela

Tijelo treba da bude ukrućeno, bez puno njihanja. Ukoliko šipka nije dovoljno visoko tako da vam noge dodiruju pod, u tom slučaju se noge prekrštaju kao što je pokazano na slici ispod.

Prilikom izvođenja zgibova, tijelo ne bi trebalo da se previše klati, tj. leluja nego da bude što mirnije!

Položaj glave

Prilikom dizanja tijela, glava može ići ispred ili iza šipke,tj. da je šipka do lica ili da je do potiljka. Lakše je da se rade zgibovi kada je lice do šipke i mi ćemo se bazirati na njih. Ukoliko je šipka do potiljka, daje se akcenat na mišiće vrata i ramena!

Položaj brade


Prilikom rađenja zgibova, brada prilikom gornjeg položaja tijela mora da pređe visinu šaka, tj. da brada bude viša od šipke. Sve ostalo nije ispravan zgib.

Disanje

Svaki zgib počinjemo iz donjeg položaja tijela. Kada smo u njemu, duboko udahnemo. Prilikom dizanja, polako izdišemo tako da kada smo u gornjem položaju, tj. kada je brada iznad šipke naša pluća budu prazna. Kako se spuštamo polako udišemo i kada budemo u donjem položaju pluća treba da budu puna vazduha! Znači, kada se penjemo izdišemo, kada se spuštamo udišemo!

Zgibovi spadaju u jednu od najtežih fizičkih vježbi. Osobe koje su sitnije građe mogu lakše da rade zgibove jer je teret koji ruke nose je puno manji. Punije osobe kao i osobe koje nemaju dovoljno mišićne mase u rukama, imaće problema sa izvođenjem zgibova. Kada završite ovaj program, mišića masa će se bitno povećati!