Pravila programa 50 zgibova

Da bi mogli da uspješno završite ovaj program zgibova potrebno je da se držite određenih pravila! Poštujući pravila postićete maksimalan učinak!

Pravila 50 zgibova programa

  1. Odradite test. Rezultati ovog testa će definisati sa kojim nivoom  programa ćete krenuti!
  2. Izaberite program na osnovu svojih početnih rezultata. NEMOJTE da dajete netačne rezultate jer time ne dobijate ništa. Lažete samo sebe i nikoga drugog. Odabiranjem težeg nivoa programa možete bitno da usporite svoj napredak.
  3. Nivo programa se odabira na sljedeći način. Ukoliko ste uradili 5 zgibova, krećete sa 4-5 zgibova progamom, ako ste uradili 10 zgibova, krećete sa 9-11 zgibova programom, itd.
  4. Program izvodite po instrukcijama koje su date za navedeni ciklus. Period se sastoji od 3 sedmice. Zgibovi se rade 2 puta sedmično,tj. imate dva treninga. Svaki trening se sastoji od serija zgibova. Između treninga je potrebno najmanje 1 dan odmora mada je ovim programom preporučeno 3 dana odmora. Možda vam se čini da je 3 dana previše odmora ali u praksi se pokazalo da mišići ne stignu da se oporave dovoljno za 1 dan odmora. Premali odmor između treninga može da dovede i do gubitka snage umjesto da je poveća. Nekima će odgovarati i pauza od 4 dana. Veća pauza od ove nije poželjna.
  5. Ukoliko niste u stanju da uradite sve zgibove za zadani dan, nemojte se sikirati. Napravite pauzu od 2-3 dana i pokušajte ponovo sve dok ne budete u stanju da završite sve zgibove za taj dan. Sa svakim napravljenim zgibom vaša snage i mišići se povećavaju!
  6. Nakon svakog završenog ciklusa, uradite test. Test će vam reći gdje se sada nalazite sa formom i koji ciklus sljedeći da radite. Test se radi nekoliko dana nakon završenog ciklusa. Nakon urađenog testa, odmarajte najmanje 2 dana! Kao i u pravilu 2, budite iskreni i dajte iskrene rezultate!
  7. Ukoliko se vaši rezultati nisu popravili, ponovite zadnji ciklus koji ste raditi. Ovo je sasvim normalno jer su zgibovi jedna od najtežih vježbi.
  8. Nakon testa odmorite bar 2 dana prije nego krenete sa novim ciklusom.
  9. Pratite gornja pravila sve dok ne dođete do zadnjeg ciklusa. Zadnji ciklus je 40+ zgibova! Kada dođete do njega, trebali bi biti u veoma dobroj formi. Uradite test. Ako ne budete mogli da ih uradite, odradite zadnji ciklus. Kao što smo već pomenuli, 30 zgibova u komadu je veoma dobar rezultat. Sve preko ovoga je samo za vrhunske entuzijaste!
  10. Nakon što ste završili zadnji ciklus zgibova, odmorite se nekoliko dana i ponovo pokušajte da uradite test. Ukoliko ne možete da uradite 50 zgibova, nemojte se sikirati. Ponovo odradite posljednji ciklus i ponovite test. Svakim ponovljenim testom, svakim ponovljenim ciklusom, vaša snaga i istrajnost će se povećavati! Radite ovo sve dok ne budete mogli da uradite 50 zgibova odjednom!


SREĆNO!